Bodrum, Muğla +90 533 646 37 37 iraksoy@gmail.com Mon-Fri: 09.00 - 17.00

Contact

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Burun estetiği burnun şeklini değiştiren cerrahi bir işlemdir. Burun estetiği hem burnun şekil olarak değiştirilmesi hem de nefes problemlerini düzeltmek amacıyla yapılır.

Burnumuzun üst kısmı kemik alt kısmı kıkırdak yapıdan oluşmaktadır. Rinoplasti (burun estetiği) kıkırdak ve kemik yapı üzerinde değişimler yapar.

Burun estetiği planlanırken yüzün diğer bölgeleri de değerlendirilir. Cilt yapısı burada ayrı bir öneme sahiptir, cildin ince veya kalın olması cerrahi sonuçlar üzerinde etkili önemli bir faktördür. Beklentiler üzerinde konuşurken bu durum hastayla mutlaka paylaşılmalıdır.

Cerrahiye karar verildiğinde her kişiye özel bir cerrahi plan belirlenir. Burun estetiği standart bir cerrahi değildir.içinde çok değişkeni olan dinamik bir cerrahidir.

Burun şekil bozuklukları doğumsal aileden gelen genetik kökenli veya sonradan travmaya bağlı gelişebilir.

Burun estetiği cerrahi işlem olduğu için ne tür riskler taşıyabilir?
Diğer bütün cerrahilerde olduğu gibi,

-Kanama
-Enfeksiyon
-Anestezi yan etkileri
ilk etapta akla gelen majör sorunlardır.

Enfeksiyon sorunu göreceli olarak daha az gördüğümüz bir sorun olmakla beraber greft kullandığımız revizyon cerrahilerinde bu konuda daha dikkatli oluruz.

Karşılaşabileceğimiz diğer olası riskler ise:
-Burun çevresinde uyuşma
-ağrı şişlik renk değişimi
-iz skar
-burun iç kısmında kıkırdak bölgesinde açıklık kalması (septal perforasyon)
-ikinci operasyon gerekliliği (revizyon rinoplasti)

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Hazırlık

Tıbbi özgeçmiş:
Öncelikle burun estetiği olmak isteyen kişiden tıbbi özgeçmiş alınır.Daha önce cerrahi olup olmadığı, bunda herhangi bir sorun yaşandı mı? Kronik hastalığı var mı?Kanama eğilimi var mı ?Allerjik durumlar vs

Fizik muayene:
Burun muayenesi hem dış görünüş hem içerden endoskopik olarak yapılır.Bazı laboratuvar testleri ve anestezi muayenesi yapılır.
Burun cildi yapısı kıkırdak kemik yapısı değerlendirilerek ameliyat sonucuna etkileri hakkında bilgilendirme yapılır.

Muayene sonrası ikinci adımda çeşitli açılardan fotoğraflarınız çekilir.Ayrıca dijital imaging denilen modelleme ile ameliyat öncesi ve sonrası muhtemel görüntü hakkında bilgi verilir.Kişinin isteklerinin ne kadarının gerçekleşebileceği konusunda yapısal özellikleri de dikkate alınarak bilgilendirme yapılır.

Kişinin beklentilerinin karşılanması konusunda hasta motivasyonu ve istekleri dikkate alınarak değerlendirmeler yapılır.
Örneğin yüz değerlendirmesinde çenenin geride olduğu farkedilirse bunun implant veya dolgu ile öne alınması önerilebilir.

Ameliyat sonrasında bir refakatçi kişisel ihtiyaçlara bakım için yeterlidir.

Beslenme ve ilaçlar

Kan sulandırıcı etkilerinden dolayı aspirin ve türevi ağrı kesiciler,bitki çayları cerrahiden 2 hafta önce ve sonrası alınmamalıdır.
Sigara içiyorsanız bırakmanız gerekir.sigara ,iyileşmeyi yavaşlattığı gibi enfeksiyona ve ödeme zemin hazırlar.

Anestezi
Burun estetiği genel anestezi ile yapılan bir cerrahi olduğu için bu konuda bazı bilgiler vermek faydalı olacaktır.

Genel anestezi tam bir uyku halidir ve hiçbir ağrılı uyaran algılanmaz.Öncelikle serum takılma işleminde olduğu gibi damar yolunuz açılır ve buradan anestezi ilaçları verilir daha sonra siz tamamen uyuduktan sonra boğazınızdan solunumunuzu desteklemek amacıyla solunum tüpü yerleştirilir.

Burun estetiği operasyonu ya kapalı dediğimiz kesi olmadan ya da açık teknikte olduğu gibi burun ucundan küfün bir kesi yardımıyla yapılır.
Bu tekniklerin birbirine üstünlüğü yoktur sadece yaklaşım farklılığıdır.
Açık teknikte burun uç kısımda 3-4 adet dikiş olur bunlar ya kendiliğinden eriyen dikiş olur veya 1 hafta sonra alınır.herhangi bir iz sorunu yaşanmaz.
Burun boşluğumuzu ortadan ikiye ayıran kıkırdak ve kemik oluşuma septum denir.
Burun estetiği yapılırken eğri olan kıkırdak düzeltilir ve solunum yolunu tıkayan engel ortadan kaldırılmış olur.
Septum dışında her iki burun yan çeperinde kanka dediğimiz burun etleri bulunur.bunlar da genellikle büyümüş olarak bulunur aynı seansta lazerle büzüştürme işlemi uygulanır.

Ameliyat sonrası birsüre uyandırma odasında bekletildikten sonra hasta odasına alınır.
Genel anestezi sonrası 3-4 saat süreyie ağızdan beslenme yapılmaz muhtemel kusma durumunda aksiğerlerimizi korumak amacıyla.

Cerrahi sonrası

Baş yukarda sırtüstü pozisyonda yatılması kanama ve şişlik az olması için tavsiye edilir.ama sağa ve sola dönüşlerde de burun korunduğu sürece problem olmaz.
Burun içerisinde ortası kanallı silikon tampon bulunur başlangıçta nefes alma da sorun olmasa da sonradan pıhtı veya burun sekresyonu ile tıkanabilir.gözlerde sulanma geniz akıntısı kulaklarda basınç yutmada zorlanma burun tamponu nedeni ile oluşabilir.
Burun dış kısmında özel gözenekli splint bulunur.
Burundan hafif sızıntı şeklinde kanama olması normaldir.
Göz altı ve yüz bölgesinde şişme morarma özellikle ikinci günden sonra görülebilir.bunların tamamı 1 hafta sonra geçer.
Hastane kalış süresi genelde 1 gündür.ameliyat sonrası ağrı kesiciler damar yolundan verilir.problemli bir ağrı olmaz kolay tolere edilir.
2 gün sonra burun içerisindeki özel tamponlar alınır bu korkulduğu gibi zor bir işlem değildir.tamponlar dokuya yapışmayan özel ilikon tamponlardır bunları tutan ip burun ucundan kesilerek kolaylıkla çıkarılır.
Burun içerisindeki kabuklanma kuruma ve tıkanıklığa karşı spreyler ağrı kesici ve antibiyotik kullanılır.

Operasyondan 1 hafta sonra burnun dışkısına konan selini çıkarılır ve burun özel bantlarla tekrar kapatılı bu şekilde de 1 hafta takip edilir.kişinin durumuna göre bandaj süresi uzatılabilir.

Ameliyat sonrası dikkat edilecek konuları kısaca özetlersek:
-zorlayıcı sporlardan aerobik,pilates yoga yüzme vs sakınılmalıdır.
-banyo yaparken burun üzerindeki splinte dikkat edilmelidir j
Kuaför usulu saç yıkama tercih edilmelidir.
-burun kuvvetli sümkürülmemelidir
-dişler fırçalanırken daha nazik olunmalıdır.
-cerrahiden sonra 4 hafta süreyle optik veya güneş gözlüğü takılmamalıdır.burun cildi üzerine olan bası iz bırakabilir
-güneş ışınlarından 4 hafta süreyle burun üzerine temasından kaçınılmalı 30 faktör güneş kremi tercih edilebilir.güneş ışınları burun cildinde renk değişimlerine neden olabilir.
-burun ister cerrahi olsun ister olmasın yıllar içinde değişimler gösterir cerrahi sonrası şilik ve ödemlerin geçmesi son şeklini alması 1 yıl sürer.

Burun Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Burun estetiğinin deviasyon ameliyatından farkı nedir?
Burun estetiğinde burnun hem iç kısmındaki eğrilik (deviasyon)düzeltilir hem dış kısmına mudahele edilir görünüş şekil değişir.
Deviasyon ameliyatı tek başına yapıldığında nefes yolları açılır fakat burun şekil olarak değişmez.bazen çok iler burun eğriliklerinde sadece deviasyon ameliyatı yeterli olmayacağından estetik yaklaşımla (fonksiyonel burun estetiği) sorun çözülür.

Burun estetiği basit bir operasyon mudur?
Hayır.Burun estetiği dinamik ve komplike bir cerrahidir.Burun yüz yapısına göre üç boyutlu değiştirilmektedir.Adeta bir terzi gibi kıkırdak, cilt yapısı vs dikkate alınarak kişiye özel bir operasyon yapılır.

Hastanede kalmak gerekecek mi?

Genelde ekstra durum oluşmadıkça 1 günlük yatış yeterli olur.Toplamda 1 hafta 10 gün sonra normal iş hayatına ve aktivitelere dönülebilir.

Özel sigorta karşılar mı?
Estetik operasyonlar tümü özel sigortalarca karşılanmamaktadır.

Burnun ameliyat sonrası alacağı şekil önceden görülebilir mi?

Bazı bilgisayar imaging programlarıyla profil ve ön görüntülerde yaklaşık bir fikir vermesi açısından düzenlemeler yapılabilir.

Burun estetiği ağrılı operasyon mudur?

Hayır çoğu kişi için ameliyat sonrası değerlendirmelerde olduğu gibi 10 üzerinden 0-4 aralığındadır.

Burnumda tampon olacak mı?
Burun içinde yumuşak silikondan yapılmış içinde kanalı olan özel splintler kullanılır genelde 2 gün içinde alınır bazen kişinin durumuna göre 1 haftaya kadar bile sorunsuz bırakılabilir.

Morluk şişlik ne kadar sürer?
Göz altı ve çevresinde minimal morluklar olabilir 1 hafta 10 gün içinde tamamen kaybolur.

Plastik Cerrah veya KBB doktoru cerrah seçiminde önemi var mıdır?

Her iki branşta burun estetiği yapar teknik olarak farklı şeyler kullanılabilir sonuca odaklanmak gerekir.